sponsorlu bağlantılar

31 Temmuz 2010 Cumartesi

SBS Lise Tercihleri – Yeni Açılan Okullar ve Kontenjanları – 2010

Bakanlık tarafından yayımlanan e-Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu incelendiğinde tercih süreciyle ilgili geçen yıldan farklı olarak iki önemli nokta dikkat çekiliyor. Birincisi bu yıl hem 1. Yerleştirme döneminde hem de 2. Yerleştirme döneminde tercihlerin ayrı ayrı yapılacak olması. Öğrencilere 1. Yerleştirme döneminde yaptıkları tercihlerden tamamen farklı olarak ikinci kez tercih yapabilme şansı veriliyor. Böylece ilk tercihlerde yapılabilecek muhtemel hataların da düzeltilmesi için imkân doğmuş oldu. Diğer yandan 2. Yerleştirme döneminde öğrencilerin tercihlerine göre asil olarak yerleştikleri okulların dışında daha üst tercihlerine yedek yerleştirilecek olmaları da dikkat edilmesi gereken bir konu. Velilerin öğrencilerinin yedek listesinde oldukları okulların boş kontenjanlarını düzenli olarak takip etmeleri öğrencinin bir okula ya da daha üst tercihlerden bir okula yerleşebilmesi için çok önemli.

Tercih döneminde gerçekçi olmak gerekli. Popüler, herkes tarafından çok istenen okullar yerine öğrencinin puanına ve genel başarı sırasına en uygun okulları yazmak kazanma şansını fazlasıyla yükseltecektir. Üst sıralara birkaç tane yüksek puanlı okul yazılabilir ancak yapılması gereken, geçen yılın verileri incelenerek puanınıza ve başarı sıranıza en okulları tercih etmek.

Diğer önemli nokta ise bu yıl kontenjanlarda yapılan önemli artış ve yeni açılan okullar. Kontenjan tablolarını incelediğimizde bu yıl çok sayıda yeni okulun açıldığını görüyoruz. 50 binden fazla kontenjan artışı oldu. Bu da daha fazla öğrencinin kazanma şansı var demek. Peki, yeni açılan okulları tercihlerimizde hangi sıraya koyalım? Yeni okullara ait veri olmadığı için neye göre tercih yapalım? Yeni açılan okulların taban puanı genellikle kendilerine yakın çevrelerde bulunan okulların puanlarına benzer olmaktadır. Dolayısıyla yeni açılan bir okulu yakın çevredeki okulların altında tercih etmek mantıklı olabilir. Ayrıca okulun coğrafi konumu, ulaşım imkânları vb. de göz önüne alınmalı. Merkezi bir konumda olan okulların puanları daha yüksek olabilmekte.

0 yorum:

Yorum Gönder