sponsorlu bağlantılar

31 Mayıs 2010 Pazartesi

Ezel 30.bölüm 31 mayıs canlı izle, Ezel son bölüm Atv 15.bölüm seyret

Atv nin beğenilerek seyredilen dizilerinden Ezel 31 mayıs 2010 pazartesi akşamı yeni 30.bölümünü seyredeceğiz.Ezel’in, Eyşan’a yapacakları daha şeyler vardır. Evini kaybeden Eyşan, kaybettiklerini geri almaya uğraşırken Ömer’in intikamını başkalarından duyar. Eyşan, Ömer’in intikamıyla ilk kez karşılaşan vicdan azabı ve korkuyla Ezel’e koşar ve onunla yüzleşmeye yönelir.

Ezel, Eyşan’a bu oyunu oynarken, diğer tarafta Ali gerçeklere hiç olmadığı kadar yaklaşmıştır. Herkesten gizlice kapısına bırakılan ipucunu kullanan Ali, Ömer’in hapishane geçmişini araştırmaya başlar. Bu kez öğrendikleri, sadece Ali’nin değil, herkesin hayatını değiştirecektir. Çünkü Ali’nin de peşinde biri vardır. Ve bu kovalamaca iki tarafın da çok canını yakacaktır.


.
.
.

.

.

.

.

.

.

Türk malı 12 bölüm 31 mayıs izle full seyret

31 mayıs 2010 Show tv nin sevilen komedi Dizisi Kuzu ailesi esas adıyla Türk Malı 12 yeni bölümüne olaylar şu şekilde gelişiyor. Abiye postaneye gidince pek de hoş birolayla karşılaşmaz. Erman her şeyin yanlış anlaşıldığını Abiye’ye nasıl anlatacak acabaçYarcan ise Serçe’den ve ailesinden kurtulmak için uğraşırkenaradığı fırsatı yakalar. Belediyeden gelen müfettişlerinin restorana baskın yapacağını öğrenir.Baskında sağlıksız ürünlerden dolayı restaurantın kapanma durumuna karşı olaylar nasıl gelişecektir. Müfettişi tespit edip dükkanı mühürletmek için uğraşacaktır. Müfettiş sandığı kişi müzik yapımcısı çıkınca Yarcan durumu nasıl kurtaracaktır?

.
.

.

.

.

.

.

.

Türkiye israil büyükelçisini çekme kararı aldı

Yardım konvoyuna yapılan kanlı müdahalenin ardından Türkiye, İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'un geri çekme kararı aldı.


TÜRKİYE, BM GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye giden gemilere yaptığı saldırıların "insanlık dışı korsanlık eylemi" olduğunu belirterek, uluslararası hukuk açısından bu saldırıların hiçbir meşruiyeti bulunmadığını bildirdi. Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyinin olağanüstü toplantısına katılacağını söyleyerek, Türkiye'nin İsrail'deki büyükelçisini bugün geri çekeceğini bildirdi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN DÖNÜYOR
AA muhabirinin diplomatik kaynaklardan edindiği bilgiye göre, karar çerçevesinde Büyükelçi Çelikkol'un kısa süre içinde Türkiye'ye dönmesi bekleniyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da New York'taki olağanüstü BM
Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Washington'daki temaslarına devam etme konusunun değerlendirildiği belirtiliyor. Brezilya'dan ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve heyeti şu anda yakıt ikmali için durduğu bir adada kriz yönetimi yapıyor. Öte yandan Başbakan Vekili Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yurtdışı programını yarıda keserek, yarın öğle saatlerinde Türkiye'de olmasının beklendiğini bildirdi.

Lena meyer'in eurovizyonda verdiği frikik video resim

Eurovizyonda sahneye çıkan adam ispanya'nın gösterisi video

Böylesi daha önce hiç olmamıştı...
55. Eurovision Şarkı Yarışması'nda İspanya'nın temsilcisi Daniel Diges Algo Pequenito şarkısını söylerken, sahneye çıkan bir kişi korsan gösteri yaptı. Dansçıların arasına karışan kimliği belirsiz kişinin dans etmeye başlaması, izleyenleri hayrete düşürdü. Bütün ülkelerin temsilcileri şarkılarını söyledikten sonra ise İspanyol ekip, şarkılarını söylerken konsantrelerinin bozulduğu gerekçesiyle bir kez daha sahneye çıktı.

İskenderun’da terör saldırısı Şehitlerin isimleri

Türkiye’yi yasa boğan İskenderun’daki saldırı sonrası şehit olan 6 ve yaralanan 5 Mehmetçiğin kimlikleri belli oldu.. Hain saldırıda yaralanan askerlerin tedavisi İskenderun Devlet Hastanesi’nde sürüyor..

İskenderun’da terör saldırısı: Şehitlerin isimleri belli oldu

Roketatarlı saldırıda şehit olan Mehmetçiklerin isimleri:

Kenan Oğuz Arbay,
İsmail Kartal,
Erol kaplan,
Serhat Aslan,
Ümit Akbulut,
Erhan Terlemez.

Yaralı askerlerin isimleri: Mehmet Aynur, Osman Toplu, Taner Adıyaman.., Nedim Çapıntüre, Siyamet Kılıç. Diğer yaralı 4 yaralı askerlerin isimleri tespit edilmeye çalışılıyor

Yunanistan'ın israil saldırsı ile ilgili tepkileri açıklamaları

Yunanistan, İsrail'i kınadı
Yunan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında "orantısız şiddet" ifadesi kullanıldı
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 20:26:34

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Yunan hükümeti, İsrail askeri güçlerinin Gazze'ye yardım gemilerinde bulunanlara karşı uyguladığı orantısız şiddeti kınamaktadır'' ifadesine yer verildi.

''Anlaşılamaz ve endişe verici bu faaliyetin, hiçbir nedenle haklı gösterilemeyecek kayıplara ve yaralanmalara yol açtığı'' vurgulanan açıklamada, konunun araştırılması ve sorumluların bulunması konusunda koordineli biçimde hareket edilmesi için AB ile temas halinde olunduğu belirtildi.

Açıklamada, yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı, yaralılara ise acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Öte yandan, saldırıda ölen ve yaralananlar arasında Yunan vatandaşlarının olmadığı, İsrail makamlarından Yunanlı yolcuların biran önce, engelsiz ve güvenli şekilde yola çıkmalarını sağlamalarının ve Yunan gemilerinin hareket etmesinin beklendiği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyi toplandı,hangi kararlar çıkacak

BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'nin talebi üzerine İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının ardından acil toplandı
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 20:45:47

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantıya katılmak üzere geldiği ABD'nin New Jersey eyaletindeki Teterboro havaalanında basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak, "Bu mesele uluslararası toplum ile İsrail arasında ciddi bir meseledir. Türkiye olarak buna herhangi bir gerekçe bulunmasına, gerekçe gösterilmesine izin veremeyiz" dedi.

"Herşeyden önce bu mesele uluslararası toplum ile İsrail arasında ciddi bir meseledir. Sivil ve uluslararası nitelikte bir yardım konvoyuna askeri bir düşman unsur gibi böylesine bir saldırıda bulunmak, hele hele uluslararası sularda bir saldırıda bulunmak her türlü uluslararası hukuka aykırıdır, BM'nin temel felsefesine aykırıdır. Bu ancak ve ancak bir korsanlık, bir barbarlık durumunda ortaya çıkabilecek bir tablodur. Türkiye olarak buna herhangi bir gerekçe bulunmasına, gerekçe gösterilmesine izin veremeyiz."

Türkiye dönen yardım gemisi yolcuları,gazze yardım gemisi

39 Türk yolcusu Türkiye'ye dönüyor

39 Türk yolcusu Türkiye'ye dönüyor

Filodaki "Gazze" gemisindeki tüm yolcuların boşaltıldıı, buradaki 39 Türk’ün işlemleri tamamlandıktan sonra, Türkiye’ye dönmeyi kabul ettikleri öğrenildi.

İsrail ordusunun Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırısının ardından, Akdeniz kıyısındaki Aşdod Limanı’na getirilen gemilerde bulunan, çeşitli ülkelerden 11 kişinin işlemleri tamamlanarak ülkelerine gönderildiği öğrenildi.

Aşdod Limanı’ndaki yetkililerden edinilen bilgiye göre, İrlanda, Bulgaristan ve ABD uyruklu ikişer, Belçika, İsveç, Fransa, İngiltere ve Çek Cumhuriyeti uyruklu birer kişi İsrail’den ayrıldı.

Bu arada, filoda yer alan gemiler arasında bulunan "Gazze" gemisindeki tüm yolcuların boşaltıldığı, buradaki 39 Türk’ün, İsrail’deki Türkiyeliler Birliğince sağlanan bir tercüman aracılığıyla işlemleri tamamlandıktan sonra, Türkiye’ye dönmeyi kabul ettikleri öğrenildi. Ancak, Türk yolcuların ne zaman Türkiye’ye gönderilecekleri konusunda henüz bir bilgi edinilemedi.

AŞDOD LİMANI’NDA BEKLEYEN DİPLOMATLARI HALA LİMANA SOKMADILAR

Öte yandan, sabahın erken saatlerinden bu yana Aşdod Limanı’nın önünde bekleyen ve gemilerde vatandaşları bulunan ülkelerin diplomatları hala limana sokulmadı.

Limanın kapısı önünde saatlerdir bekleyen 30 kadar diplomatik misyon görevlisi bulunduğu belirtiliyor.

Diplomatik misyon görevlileriyle zaman zaman dışarı çıkan İsrailli görevliler arasında sert tartışmalar da yaşandı.

Misyon temsilcilerinin İsrailli yetkiliye "Hem gemilerimize el koyuyorsunuz; hem de vatandaşlarımızla bizleri görüştürmüyorsunuz" diye tepki gösterdikleri belirtildi.

Diplomatik misyon görevlileri, vatandaşları ülkeden sınır dışı edilirken kendilerine bilgi verilmemesinden yakındılar.

Mavi marmara gemisinden son görüntüler resimleri son durumu

İçindeki yüzlerce yardım gönüllüsü ile gemi az önce İsrail'in Aşdot Limanı açıklarında görüldü. Çevresinde çok sayıda İsrail savaş gemisi olduğu halde Mavi Marmara liman açıklarında beklemeye alındı. İsrailli yetkililer şu ana kadar gemideki son durum hakkında bir açıklama yapmadılar. Gemidekilere hâlâ ulaşılamıyor.

Almanya'nın israil saldırısına tepkisi,angela merkel neler söyledi

Almanya, yardım gemisine saldırı ile ilgili endişelerini bildirdi
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 19:17:57

Almanya Başbakanı Angela Merkel,İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya endişelerini ilettiğini söyledi.

Merkel, Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in istifasıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısına da değindi.

Almanya Başbakanı, şunları söyledi:

"Türkiye Başbakanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefon görüşmesi yaptım. Kendilerine endişelerimi dile getirdim. Sürtüşmenin artırılmamasına özen gösterilmesini istedim. İnsanların yaşamını yitirmesi bizleri de üzdü. Gazze'ye gidilmesi için yol açılmalı, abluka kaldırılmalı. Hamas, İsrail'in varlığını kabul etmeli. Sürtüşme istemiyoruz. Diyaloğun sürdürülmesini istiyoruz" dedi.

ihsan Bal'ın israil saldırısı değerlendirmesi video izle

'Kendi karasularında gemilerin etkisiz hale getirileceğini bekleyen veya bu şekilde hazırlıkları olan yardım konvoyuna, kendi istediği bir zaman diliminde ve beklenmedik bir noktada saldırmıştır. Bir bakıma ‘düşman’ olarak tanımlayıp, ‘’düşmanınızı taviz vermeden yok etmek’ amaçlanmıştır.''

İsrail için uluslararası hukuku hiçe saymıştır diyen Bal, bu durum için ‘siyasi, askeri ve hukuksal bir savunma yapmak yersizdir’’ açıklaması yaptı.

Gemide silah olduğuna ilişkin iddialar üzerine ise Bal, şu açıklamalarda bulundu:

''Dünyada güvenlik literatürünü sadece giriş bilgisiyle dahi bilenler, kameralar eşliğinde 35 ülkenin aktivislerinin son derece gizli bir işi yapmayacaklarını, yapamayacaklarını bilir.''

USAK Uzmanı İhsan Bal, İsrail'in "Gemide silah vardı" iddiasını HABERTÜRK'e değerlendirdi...
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 17:15:14

USAK Uzmanı İhsan Bal, Gazze'ye giden yardım gemilerine İsrail ordusu tarafından yapılan saldırıyı HABERTÜRK TV'ye değerlendirdi.

''İsrailin uluslararası karasuları içinde dünyanın vicdanını temsil eden yardım konvoyuna saldırıda bulunması aslında stratejik değil taktiksel bir yaklaşımdır'' diyen Prof. Dr. İhsan Bal, İsrail tahminimce şunu amaçlamış dedi:

''İsrail bugüne kadar hep şu şekilde bu ablukadan kurtulmuştur'' diyen Bal, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bize terör saldırıları var. Biz kendimizi savunuyoruz. Kendi kameralarıyla kendi çekimleriyle uluslararası kamuoyuna filmler, açıklamalar yapmıştır. Yine bunu yapabilirler.''

Türkiye ne yapmalı?

''Türkiye ne yapmalı?’’ sorusuna ''aslında Türkiye yapması gerekenleri yapıyor. Doğru bir strateji uyguluyor’’ diyerek başlayan Bal, ''Türkiye aynı perspektiften bakıyor. Yani ulusal bir birlik ve bütünlük var. Bu nadir yakaladığımız bir durum ve burada bunu yakaladık. Siyasi partilerin de ortak bir deklerasyon yayınlayacağı söylendi. Bu Türkiye’nin iç bütünlüğü için, tekil bakması anlamında güzel. Gördüğüm kadarıyla Türkiye diplomatik temaslarını doğru yönetti ve akıllı bir taktik uyguluyor’’ dedi.

İlker Başbuğ'un israil saldırısına tepkisi açıklamaları

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, İsrail Genelkurmay Başkanı ile telefonla görüştü.
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 18:49:16

Görüşmeye ilişkin Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan açıklama şöyle:

"İsrail Genelkurmay Başkanı bugün saat 16:00'da Genelkurmay Başkanını telefonla arayarak, Doğu Akdeniz'de meydana gelen olay hakkında bilgi vermiştir.

Görüşme esnasında Genelkurmay Başkanı, İsrail Genelkurmay Başkanına, uluslararası sularda meydana gelen bu olayda askerî güç kullanılmasının; vahim ve kabul edilemez olduğunu ve olaya bu şekilde müdahale edilmesinin ortaya çok ciddi sonuçlar getirdiğini belirtmiştir."

Amerika'nın israil saldırısına tepkisi nedir?

Beyaz Saray: Derin üzüntü duyuyoruz, olayları anlamaya çalışıyoruz
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 14:44:51

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren filoya düzenlediği saldırıya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan ilk açıklamada "kayıplardan ve yaralananlardan dolayı derin bir üzüntü duyulduğu" belirtildi. Amerikan yönetimi adına bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü William Burton, "Birleşik Devletler, yaralılardan ve meydana gelen ölümlerden derin üzüntü duymaktadır ve bu trajedinin etrafındaki durumu anlamaya çalışmaktadır" dedi.

CİHAN

Avrupa birliğinin israil saldırısına tepkileri nelerdir?

Avrupa Birliği, İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Gazze'ye yardım için giden gemilere yaptığı müdahalenin ardından soruşturma başlatılmasını isterken, İsrail'e de "Yardım gemilerine izin ver" uyarısında bulundu. Avrupa Birliği ülkeleri, büyükelçilerini acilen Brüksel'e çağırdı
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 11:10:52

HABERTURK.COM

Avrupa Birliği, Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan ve ölümlerle sonuçlanan müdahaleyle ilgili soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. Reuters'ın haberine göre ayrıca Avrupa Birliği, İsrail'e insani yardımg emilerinin Gazze'ye serbest geçişine izin vermesi için baskı yapılmasına da karar verdi.

Bir AB sözcüsü, Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Catherine Ashton'ın yaşanan olaylar ve oluşan can kayıplarıyla ilgili derin üzüntü duyduğunu dile getirirken, ölenlerin ailelerinin acısını paylaştığını da belirttiğini söyledi.

Sözcü, "Ashton, Avrupa Birliği adına yaşanan olayla ilgili tam kapsamlı bir soruşturma talebinde bulundu. Ayrıca Ashton, derhal ve koşulsuz-şartsız bir şekilde Gazze'ye giden insani ve ticari yardım gemilerine izin verilmesi uyarısında da bulundu" dedi.

BÜYÜKELÇİLERE "HEMEN BRÜKSEL'E GELİN" ÇAĞRISI!

Bu çağrının ardından Avrupa Birliği hükümetleri, İsrail büyükelçilerini Brüksel'e, olağanüstü toplantı için çağırdı. Açıklama üst düzey bir Avrupa Komisyonu üyesinden geldi. Bugün AB ülkelerinin İsrail büyükelçileri bu çağrının ardından Brüksel'de toplanacak.

İLK TEPKİ VEREN AVRUPALILAR

Avrupa Birliği'nin tepkisinin ardından AB üyesi ülkeler de tek tek tepkilerini dile getirmeye başladı. İlk tepkiler Yunanistan, İspanya, İtalya, Almanya ve Hollanda'dan geldi. Belçika, İsveç gibi diğer ülkelerin de büyükelçilerini acilen ülkeye çağırdığı belirtiliyor. Görüşmelerin ardından tepkilerin hızla artması bekleniyor. Avusturya'da İsrail büyükelçisini ülkeye çağırdı.

İTALYA: ŞOKTAYIZ!

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

ALMANLAR MECLİS ÜYELERİNE ULAŞAMIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

AB DÖNEM BAŞKANI İSPANYA: EN SERT ŞEKİLDE KINIYORUZ!

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.

Ayrıca İsveç ve Yunanistan'ın da İsrail elçilerinden bilgi istediği belirtildi.

SARKOZY: ORANTISIZ GÜÇ KULLANILDI!

Fransa'dan da tepkiler geliyor. Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy, İsrail'in müdahalesini "orantısız güç kullanımı" olarak nitelendirerek, olayın tüm yönleriyle soruşturulması ve açığa çıkarılmasını istedi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise derin bir şok yaşadıklarını belirterek, "Böyle bir şiddetin hiçbir geçerli mazereti olamaz" diyerek tepkisini sert bir şekilde dile getirdi. Kouchner, en kötüsünün de hiçbir şekilde bahanesi olmayacak bir şekilde olayın uluslararası karasularında gerçekleşmiş olması olduğunu belirtti.

ABD: TRAJEDİDEN DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

ABD'den gelen ilk ilk tepki "derin üzüntü duyuyoruz" şeklinde oldu. Beyaz Saray Sözcüsü William Burton, “Bu trajediye neden olan koşulları anlamak için çalışmalar yürütmektedir” dedi.
Amerikalı yetkililer, olayın başından beri çok yakından takip edildiğini ancak tatil nedeniyle açıklamanın ancak yapılabildiğini söyledi.

İsrail Devlet Başkanı Benjamin Netanyahu'nun, yarın Beyaz Saray’a giderek Başkan Barack Obama’yla görüşmesi planlanıyor. Görüşmenin Yahudi yerleşimleri dolayısıyla iki ülke arasında bozulan ilişkileri tamir etmesi amaçlanıyor.

Başbakan Erdoğan'ın İsrail saldırısına tepkisi ve açıklamaları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan filoya yaptığı saldırıyla ilgili Şili Havaalanı'nda yaptığı açıklamalarda ''Bu saldırı bir devlet terörüdür'' dedi ve ekledi: İnsanlık dışı devlet terörü karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızın bilinmesi gerekmektedir.

İşte Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları:


Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu menfur saldırının ardından Türkiye’den yola çıkan ve Gazze’ye yardım malzemesi götüren gemilere, uluslararası sularda İsrail tarafından saldırı düzenlendi.

Orada da sayısı netleşmemiş olmakla birlikte çok sayıda sivilin katledildiğini öğrendik. Devlet ve hükümet başkanları olmak üzere buradan tüm dünyayı bilgilendirmek istiyorum. Gemiler tamamen tedavi amaçlı yardım malzemeleriyle yüklüdür ve gemiler uluslararası sefer kuralları çerçevesinde kontrol edilmiştir.

GEMİLERDE BEYAZ BAYRAK VARDI

Gemilerde beyaz bayrak bulunmaktadır. Gazze’ye ulaşmak için yola çıkan gemiler Gazze’de insanlık dışı şartlarda yaşayan en temel ihtiyaçlardan dahi yoksun şekilde hayatta kalmaya çalışan masum insanlara yardım amaçlı ilaç, sargı bezi, ekmek, pirinç, makarna, oyuncak, inşaat malzemelerinden başka hiçbirşey taşımamaktadır.

Gemilerde sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları değil 32 farklı ülkeden Gazze’ye giden yardım gönüllüleri bulunmaktadır. Bir çok ülkeden parlamenter bulunmaktaydı.

İsrail'in hukuksuz saldırısı nedeniyle Şili’deki temaslarımızı başlamadan bitirmek durumunda kaldık. Hükümetimiz gelişmeleri dikkatle takip etmektedir.

Gemilere yönelik saldırı sonrasında, büyükelçimizi derhal geri çağırdık. BM Güvenlik Konseyi’ne olağanüstü toplantı çağrısı yaptık. Uluslararası sularda meydana gelen bu olay için NATO bilgilendiriliyor.

TEPKİSİZ KALMAYACAĞIZ

İsrail tarafından yapılan bu saldırı, uluslararası hukuka tamamen aykırıdır. Bu saldırı İsrail’in kendi halkına huzur getirmeyecektir. İnsanlık dışı devlet terörü karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağımızın bilinmesi gerekmektedir.

Siz ne kadar hukuk dışılığın, terörün arkasındaysanız, biz de ondan daha fazla hukukun barışın adaletin ve tabiî ki başta vatandaşlarımız olmak üzere bu operasyonun mağduru olan 32 ülkeden barış gönüllülerinin, Gazze’nin, Filistin’in arkasındayız.

HABER AKIŞI SAĞLANSIN

Hayatını kaybeden ve yaralanan sivil insanlara ilişkin ayrıntılı ve sağlıklı haber akışının bir an önce bağlanmasını istiyoruz. Yaralılar için derhal tedbir alınmasını istiyoruz.

Temaslarımı yarıda keserek şu anda Türkiye’ye gidiyorum. Döner dönmez grup toplantımda gerek parlamentomuzu gerek ülkemizi uluslararası camiayı daha teferruatlı şekilde aydınlatacağım.

DUYGUSAL DEĞİLİM

Değerlendirmeleri yoğun şekilde yapacağımız bir hafta olacaktır. Şunu net söylüyorum. Duygusal değilim, duygusal değiliz. Ama bütün bu olanlar karşısında, vicdan yoksun bir insanlığı tanımlamak mümkün değildir.

Tüm vatandaşlarımız özellikle ülkemizde yaşayan Musevi vatandaşlarım için şunları söylemek istiyorum. Onlar bizim vatandaşımızdır. Onlar bizim güvencemiz altındadır. Milletimizin hassasiyeti doğrultusunda bu olayın takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyorum.

Şunu açık net ortaya koymamız lazım. Her şey şeffaf değil. Biz bilinenlerle değerlendirmelerimizi yapıyoruz.

GEMİMİZ ESİR ALINDI

Bir defa Türk bandıralı bir gemimizin şu anda esir alındığıdır, insani amaçlı tüm malzemelerle beraber.

İki farklı bandıralı gemiler, yine aynı şekilde burada onlarda yine limana çekilmiştir bir de bu var. Bunların bir tanesi yük gemisi, bir tanesinde de kendi vatandaşlarımız, farklı ülkelerden olan gönüllü insanlar var. Bunların süratle bırakılmasını istiyoruz.

İSRAİL'İN TAVRI SÜRECİ BELİRLEYECEK

Burada yaralılar var, ölenler var, bunların süratle teslimi gerekiyor. Sürece yönelik olarak İsrail’in takınacağı tavır bundan sonraki süreci etkileyecektir. Parlamento bilgilendirmesi böyle bir günde bunu yapmayacağız, başka ne zaman yapacağız? Parlamentoyla değerlendirmesini yapacağız ve bizim yarın grup toplantımız var. Orada daha açık net söyleme imkanımız olacak.

ihh Filistin Mavi marmara Türk gemisindekilerin İsimleri

İşte saldırıya uğrayan Türklerin isimleri
Mavi Marmara'da bulunanların kimlikleri belli olmaya başladı
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 14:21:48

İSRAİL'in saldırısına uğrayan yardım gemisi Mavi Marmara'ya Konya'dan katılan 2'si gazeteci 14 kişiden haber alınamıyor. İHH İnsanı Yardım Vakfı Konya üyeleri, valilik binası arkasında bulunan Kayalı Park'ta İsrail'e kınamak için protesto gösterisine hazırlanıyor. Gemiye Konya'dan katılan 13 kişinin isimleri şunlar:

Latif Selvi (Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı- Eğitim-Birsen Konya Şube Başkanı), Mustafa Erikci (Konya Anadolu İnsani Yardım Derneği Proje Yöneticisi), Şükrü Nortcu (İHH Basın Sözcüsü), Dr. Hasan Hüseyin Uysal (İHH Konya Gönüllüsü), Sami Uysal (İHH Konya Sorumlusu), Asım Sarıgüzel, Muzaffer Babür, Bayram Bayram, Mustafa Sekmen, Murat Taşkın (İHH Seydişehir Gönüllüsü), Ahmet Gücü Yetmez, Mustafa Tatlısu (Yeni Konya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni), Bilal Çalıkuşu (Kon TV Muhabiri ).

İHH İnsani Yardım Vakfı Konya üyeleri de, Valilik binası arkasında bulunan Kayalı Park'ta İsrail'i kınamak için protesto gösterisini hazırlanıyor.

Kayseri'den 10 kişi var

İSRAİL askerlerinin müdahale ettiği, Gazze'ye yardım götüren `Mavi Marmara' adlı gemide, Kayseri'den Kayseri'den 2'si kadın 10 kişinin olduğu öğrenildi. Kanlı müdahalenin ardından İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Kayseri şubesine koşan ve gelişmeleri televizyonlardan takip eden 10 kişinin yakınları endişeli bekleyiş içinde.

İHH'nin Gültepe Mahallesi'ndeki binasında endişeli bekleyiş sürüyor. Dernek Kayseri Şubesi Başkan Yardımcısı Ömer Yağmur, "İsrail komandoları gemiye müdahale etti, öğrendiğimiz kadarıyla 16 şehidimiz ve birçok yaralı var. Gemilerin Hayfa Limanı'na çekildiği söyleniyor. 2'si kadın 10 arkadaşımız var. Onlardan da haber alamıyoruz. Bu tepkileri bildirmek için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanacağız" dedi.

Yağmur, İsrail ve PKK terör örgütünün işbirliği yaptığını da öne sürerek, "Türk kamuoyunun dikkatini çekmek istiyorum. Saldırıları, PKK ile İsrail'in birlikte yaptığını düşünüyoruz. İskenderun'da Deniz Kuvvetleri'ne ait bir birliğe ilk kez saldırı yapılması ve son model silahların kullanılması, gemi saldırısının hemen öncesinde olması akıllarda soru işareti bırakıyor" diye sözlerini sürdürdü.

GEMİDEKİ EŞİNDEN HABER BEKLİYOR

İHH Kayseri Şubesi yönetim kurulu üyesi ve Kayseri'de yerel yayın yapan Gündem gazetesinin sahibi Oğuz Memiş, gemide eşinin de bulunduğunu söyledi. Memiş, "Eşim de İHH yönetim kurulu üyesi olduğu için görevli olarak gitmişti. İyi haberlerini bekliyorum. İsrail yine yapacağını yaptı. İsrail'e karşı olan ülkelerin ne kadar haklı olduğu da görüldü. İnsani yardım filosuna bile kanlı baskın yapılması İsrail'in terör devleti olduğunun göstergesi. Çok sayıda şehidimiz olması bizi ayrıca üzüyor. Eşim Gönül'le gemiye bindikten sonra görüşemedim. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

`Mavi Marmara' gemisinde İHH Kayseri Şubesi yönetim kurulu üyesi Ali Tokluman, İlim Yayma Cemiyeti'nden Ali Yunusoğlu, Furkan Doğan, Anadolu Gençlik Derneği'nden İlyas Yıldız, Miraç Kültür Derneği'nden Orhan Tokcan ve İHH Kayseri Şubesi'nden Gönül Memiş, Fatma Kanlıoğlu, Seyfullah Özgüven, Ahmet Kaçar ve Aydın Bekar'ın olduğu ve kendilerinden henüz haber alınamadığı ifade edildi.

Kocaeli'den 4 kişi var

`ROTAMIZ Filistin Yükümüz İnsani Yardım' adı altında gerçekleştirilen yardım kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru seyreden gemilere İsrail askerlerinin müdahalesine tepkiler çığ gibi büyürken, gemide Kocaeli'den 4 kişinin bulunduğu öğrenildi. 4 kişinin yakınları, endişe içerisinde onlardan gelecek haberleri bekliyor.

İsrail askerlerinin müdahale ettiği `Mavi Marmara' gemisinde bulunan Kocaelili 4 kişiden İsmail Yeşildal'ın eşi Şeyda Yeşildağ, şu ana kadar hiç bir haber alamadığını söyledi. Şeyda Yeşildağ, "Saldıracaklarını, insanları öldüreceklerini hiç tahmin etmiyordum. Eşimden gelecek telefonu bekliyorum. Onu çok merak ediyorum. Gemiler yola çıkıncaya kadar eşimle telefonla görüşmüştüm. Bir daha kendisinden haber alamadım. 27 Mayıs akşamı gemideyken kendisiyle uzun uzun görüştüğümde çok iyi olduklarını çok mutlu olduklarını anlatıyordu. İsrail askeri botları yanaşınca gemideki havanın bozulduğunu keyiflerin kaçtığını söylemişti. Öğlen saatlerinde Gazze'ye varacaklardı. Gazze'ye kadar belki takip ederler diye düşünülüyordu. Ama saldıracaklarını insanları öldüreceklerini, gemiye el koyacaklarını hiç tahmin etmedik" diye konuştu.

Gebze'de matbacılık yaptığı belirtilen ve aynı gemide bulunan Halim Yazıcı'nın ise olayın ardından yakınlarına telefon açarak, "Benim yanımdaki 3 kişi öldü, yaralılar vardı. Herkese ateş ediyorlardı. Bizi de İsrail'de bir limana getirdiler" dediği ve daha sonra irtibatın kesildiği belirtildi.

Gemide ayrıca Karamürsel İlçesi'nde oturduğu belirtilen Oktay Gökçe ve İsmail Bayraklı adlı iki kişinin de olduğu öğrenildi.

Bu arada bir grup avukat, Kocaeli Adliyesi önünde yaptıkları açıklamada İsrail'in sistemli bir şekilde Filistin halkına karşı soykırım ve devlet terörü uyguladığını belirtti. Saldırıcı alçakça ve insanlığa karşı ihanet suçu olarak da nitelendiren avukatlar adına konuşan Halit Çokan, İsrail'in şiddeti ve kan dökmeyi siyaset haline getirdiğini de öne sürdü.

Manisa'da endişeli bekleyiş

İSRAİL askerlerinin müdahalede bulunduğu `Mavi Marmara' adlı gemide bulunan Manisa'nın Saruhanlı İlçesi'ne bağlı Azimli Köyü'nden 5 çocuk babası 37 yaşındaki Mehmet Vural'dan haber alınamıyor.

İnsani Yardım Vakfı (İHH) ile Gazze'ye yardım götürürken İsrail komandolarının baskın yaptığı `Mavi Marmara' gemisinde bulunan Azimli Köyü'nden Mehmet Vural'ın eşi 36 yaşındaki Muazem Vural endişelerini dile getirdi. En küçüğü 7, en büyüğü 17 yaşında, 5 çocuk annesi olan Muazem Vural, eşinden gelecek iyi haberleri beklediğini söylerken, "Eşim 20 Mayıs'ta gitti. Antalya'da gemide yapılan bir röportaj sırasında kendisini gördüm. Bir haber alamıyoruz. Devletin sahip çıkıp bir an öce eşimi ve yanındaki arkadaşlarını sağlıklı bir şekilde geri getirmesini istiyorum" dedi.

Türkiye İsrail'e karşı nasıl tavır almalı?

Türkiye İsrail'e karşı nasıl tavır almalı?

Türkiye İsrail'e karşı nasıl tavır almalı?

İsrail ordusunun Gazze'ye yardım taşıyan gemi konvoyuna müdahalesi sonrasında başta Başbakan vekili Arınç olmak üzere çok sayıda tepki geldi ve yapılan açıklamalarda 'yanıtsız kalmayacak' denildi.

Filistine giden türk gemisindeki yolcular kimlerdir?

Yardım gemisinin en küçük yolcusu

Kaan, gemiye babası Ekrem Çetin ve annesi ile birlikte binmişti. Mavi Marmara'nın Baş Mühendisi Ekrem Çetin, ayrılmak istemediği için eşi ve oğlu Türker Kaan'ı da yanında götürmüştü. İHH yetkilileri saldırıdan sonra Türker Kaan ile anne ve babasından henüz bir bilgi alamadıklarını söyledi.

GEMİLER GÜMRÜKTEN GEÇTİ

Fatih’teki İHH Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İHH Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, "İsrail gemilere daha önce de yaptığı gibi bilerek silah ve suç unsuru aletler bırakabilir. Gemiler birçok defa gümrüklerde kontrollerden geçirildi. Aksi durumu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz" dedi. Ülkelerin sessiz kaldığını fakat uluslararası bir tepki gösterilmesi gerektiğini belirten Yavuz Dede, "İsrail ve Arap basınının yapmış olduğu haberlerin gerçeklik oranı zayıf. İlgili haberleri İHH Genel Merkezi verecek" diye konuştu.

Yavuz Dede’nin ardından konuşan Vakit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak, uluslararası girişimcilerin derhal harekete geçmeleri gerektiğini söyledi. Abdurrahman Dilipak, Türkiye’deki Filistin dostlarının ve sivil toplum kuruluşlarının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) acil siyasi girişimlerde bulunmasını ve İsrail’in diplomatlarının sınırdışı edilmelerini sağlamalarını istedi.

"Şehitlerin", ailelerine iade edilinceye kadar yurt genelinde protesto ve eylemlerin her ne şekilde olursa olsun devam etmesi gerektiğini belirten Dilipak, "Başbakan Vekili Bülent Arınç telefon açarak başsağlığında bulundu. Son durumu hassas bir şekilde takip edeceklerini ve yapılması gerekenler noktasında harekete geçeceklerini belirtti" dedi. Özellikle Türk gemisinin saldırıya uğradığını belirten Dilipak, "Yaralananların kelepçeli bir şekilde hastaneye götürüldüklerine dair görüntüler mevcut. İnsanlık dışı bir olay" diye konuştu. Dilipak, saldırıya uğrayan gemilerin bulundukları noktanın uluslararası sularda olduğunu ve bunun apaçık saldırı olduğunu söyledi.

KAHREDEN ÇARESİZLİK

Toplantıya Özgürder ve Mazlumder’den de temsilciler katıldı. Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu da İHH Genel Merkezi'ne geldi. Aziz Babuşçu operasyonu bir terör devletinin terörist saldırısı olarak gördüklerini belirterek, "İnsanı kahreden bir çaresizlik ve insanın insanlığından utanacağı bir tablo bu. İnsanlık onurunu bu kadar kahredici bir şekilde ayaklar altına alan bir terör hadisesi herhalde yoktur" diye konuştu. Aziz Babuşcu, İHH Başkan Vekili Yavuz Dede’yi de ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti. İsrail’in bugüne kadar bölgede ve bölge dışında uyguladığı bu tür karanlık operasyonları, bu defa insanlık onuru adına yardım taşımayı amaç edinen sivil bir inisiyatifine yönelik yaptığını belirten Babuşçu, “İnsanların hayatına son vermesi ancak

israil saldırısı kriz masası telefon numaraları bilgi danışma

Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail tarafından yapılan operasyonun ardından Dışişleri Bakanlığı bir kriz masası oluşturuldu.

Konuya dair bir açıklama yayımlayan Bakanlık, Dışişleri Gazze’ye yardım malzemesi taşıyan ve Türkiye dâhil 34 ülkeden sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan yardım konvoyuna İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından güç kullanılmasına ilişkin gelişmeler Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir" dedi.

Açıklamada, "Gelişmelerin izlenip değerlendirildiği Dışişleri Bakanlığı Kriz Masası’nın temas bilgileri aşağıda sunulmaktadır. Konvoyda yakınları bulunan vatandaşlarımızın, gelişmeler hakkında söz konusu telefon numaraları üzerinden bilgi almaları mümkün olacaktır" ifadesi kullanıldı.


İrtibat numaraları:

Dışişleri Bakanlığı Kriz Masası

Tel: (0) 312 292 11 66

(0) 312 292 24 72

(0) 312 292 24 73

İsrail ABD bayraklı gemiyi de bastı

ABD bayraklı gemiyi de bastılar
İsrail'in operasyonuna hedef olan yardım filosunda 7 gemi bulunuyordu. Bunlardan İrlanda bandıralı olanı, diğer gemilere yetişemediği için geride kalmıştı.

Kalan 6 geminin üçü Türk, ikisi Yunan ve biri de ABD bayrağı taşıyor. İsrail operasyon yapılan gemiler arasında sadece Mavi Marmara isimli Türk gemisinde direnişle karşılaşıldığını, diğerlerindeki arama işlemlerinin olaysız şekilde yapıldığını açıkladı.

Filoya operasyonun İsrail'in karasularına 77 mil mesafede düzenlendiği bildiriliyor. Dolayısıyla, bu operasyon İsrail karasularında değil teknik olarak uluslararası sularda yapıldı.

Birçok uluslararası hukuk uzmanına göre, bir ülkenin bayrağını taşıyan geminin uluslararası sularda vurulması casus belli (savaş nedeni) sayılabilir.

Uluslararası hukukta açıkça savaş nedenleri tarif etmek hukuka aykırı sayılsa da devletler olası gerginliklerde hangi durumları savaş nedeni sayacağını ilan edebilme hakkına sahip.

Dolayısıyla şimdi Türkiye ve Yunanistan'ın yanı sıra ABD'nin de kendi bayrağını taşıyan gemiye saldırı düzenleyen İsrail'e karşı takınacağı tutum merak ediliyor.ABD teknesine İsrail baskını

İsrail hükümeti operasyonun arkasındayız dedi

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan operasyonun arkasında olduklarını söyledi. Netanyahu, yaşanan olaylar üzerine yarın yapılması planlanan Washington gezisini iptal etti.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamaya göre, Kanada'da bulunan Netanyahu, İsrailli diplomat ve güvenlik yetkilileriyle yaptığı telefon görüşmesinde orduya "tam destek" verdiğini söyledi.

Netanyahu'nun görüşmede ayrıca operasyon sırasında "yaralananların sağlık durumu" hakkında da bilgi istediği ifade edildi.

İsrail'in düzenlediği operasyon sonucunda en az 10 kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Hayatını kaybedenlerin arasında Türklerin de bulunduğu bildirilirken, İsrail ordusu operasyonda 7 askerinin de yaralandığını belirtmişti.

Yaşanan olayların ardından Netanyahu'nun yarın yapılması beklenen Washington gezisi iptal edildi. Netanyahu'nun son aylarda yeni yerleşim birimleri nedeniyle bozulan ABD-İsrail ilişkilerini düzeltmek amacıyla Obama'yla biraraya gelmesi bekleniyordu.

Görüşmede, Gazze yarım konvoyuna düzenlenen saldırının da ele alınacağı tahmin ediliyordu. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, gezinin iptal edildiği duyuruldu.

israil mitingi protestoları resimleri görüntüleri

Türkiyeden israil saldırısını protesto eden görüntüler


ELAZIĞ

Elazığ'da bir grup vatandaş İsrail'i protesto etti. İsrail'in Filistin'e insani yardım götüren gemileri basıp birçok insanın ölümüne sebep olması üzerine Postane Meydanı önünde toplanan bir grup vatandaş sloganlar atarak yaşanılan olayı kınadı.

Tekbirler getiren ve İsrail aleyhtarı sloganlar atan kalabalığın arasına giren Ramazan Güneş isimli bir vatandaş, ağabeyinin de Filistin'e giden yardım gemileri içinde olduğunu söyleyerek, "Allah'ın bize vermiş olduğu canı Allah'tan başka kimse alamaz. Biz Allah'a iman ettik, bu yola başımızı koyduk. Gerekirse bütün sülalemi bu uğurda feda ederim; ama benim burada zoruma giden bir avuç İsraill'inin 1 milyar müslümana bu zulmü yapmasıdır.'' şeklinde kalabalığa seslendi.

SAKARYA

Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere İsrail saldırıları bir miting ile kınandı. Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde İnsani Yardım Derneği'nin düzenlediği İsrail'e protesto mitingine 5 bin kişi katıldı. Çark Caddesi başında bir araya gelen vatandaşlar insani yardım malzemesi götüren gemiye yönelik müdahaleyi protesto etti.VAN

Van'da, Gazze'ye yardım götüren gemilerin İsrail komandoları tarafından saldırıya uğraması üzerine ellerine Filistin bayrağı alan binlerce kişi sokaklara çıkarak İsrail'i lanetledi.

BATMAN

Filistin'e insani yardım götüren gemilere İsrail askerlerinin operasyon düzenlemesi Batman'da tepkiyle karşılandı. Sokaklara dökülen binlerce kişi İsrail'i lanetledi.

İsrail'in, Filistin'e insani yardım götüren gemilere operasyon düzenlemesi Batman'da tepkiyle karşılandı. Operasyon sonucunda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu şeklinde haberlerin gelmesi tansiyonu daha da artırdı.

NEVŞEHİR

Nevşehir'de sivil toplum kuruluşları, Gazze'ye insani yardım taşıyan filoya İsrail gemileri tarafından saldırılmasını protesto etti. Protesto eyleminde onlarca kişi İsrail'e lanet yağdırdı.

KOCAELİ

Kocaeli'de toplanan vatandaşlar da, İsrail'in ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' konvoyundaki gemilere düzenlediği saldırıyı protesto etti. İzmit'teki Sabri Yalım Parkında toplanarak Türk ve Filistin bayrakları açan vatandaşlar, İsrail aleyhine çeşitli sloganlar attı.

URFA

İsrail askerleri, Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan gemilere girerek yardım gönüllülerine ateş açması Şanlıurfa'da binlerce vatandaşı sokağa döktü.

İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya yaptığı operasyon dünya ve Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtilen saldırı karşısında Şanlıurfa'da vatandaşların İsrail'e karşı yürüyüş başlatacakları bildirildi.

ERZURUM

Gazze'ye yardım götürürken İsrail'in saldırdığı gemilerde iki Erzurumlunun da olduğu bildirilirken, ilde yüzlerce vatandaşın katılımıyla protesto gösterisi düzenlendi.

İHH vasıtasıyla Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren gemilere İsrail askerlerinin saldırısının ardından, Erzurumlular Ulu cami önünde toplanarak İsrail'i protesto etti. Ellerinde Filistin bayrakları bulunan vatandaşlar, yürüyüş yaparak slogan attılar. Daha sonra Lalapaşa camisinde öğle namazına müteakip gıyabi cenaze namazı kılınarak, basın açıklaması yapıldı.
Polis, kentte olumsuz bir olay yaşanmaması için geniş güvenlik tedbiri aldı.
Öte yandan Filistin'e giden yardım gemilerinde Erzurumlu Kenan Akçil ve Canip tunç isimli iki kişinin de olduğu öğrenildi.

MERSİN

İsrail'in Filistin'e insani yardım götüren gemiye yönelik saldırısına bir tepki de Mersin'den geldi. Filistin bayrakları taşıyan bir grup, üzerine kanı temsilen boya dökülen oyuncak bebekler ile İsrail'i kınadı.

Hastane Caddesi üzerindeki Memur-Sen Mersin İl Temsilciliği önünde toplanan göstericiler, caddeyi bir süre trafiğe kapatarak İsrail aleyhine sloganlar attı. Polisin müdahalesiyle yolu trafiğe açan eylemciler, yaptıkları ortak açıklama ile İsrail Deniz Kuvvetleri'nin Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan ve ölümlerle sonuçlanan müdahalesini kınadı. 'Kahrolsun İsrail', 'Katil İsrail Filistin'den defol' şeklinde sloganlar atıp tekbir getiren grup adına konuşan Mersin Gönüllüler Birliği Dönem Sözcüsü Ömer
Erdoğdu, Gazze açıklarında yaşananları bir 'vahşet' olarak nitelendirdi.

ADANA

Adana'da yaklaşık 5 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını ABD'nin Adana Konsolosluğu önüne üzerinde kan lekeleri olan siyah çelenk bırakarak protesto etti.

Türkiye ve yaklaşık 50 ülkeden temsilcinin bulunduğu Filistin'e yardım gemisine İsrail'in saldırması sonucu 16 kişinin ölmesi ve yaklaşık 50 kişinin yaralanmasını kınamak için vatandaşlar sokaklara döküldü. Adana'da yaklaşık 5 bin kişi, Asri Mezarlık önünde toplandı. Mezarlık önünde dualar okuyan grup, daha sonra "Filistin'e özgürlük" yazılı pankart ile yürüyüşe geçti. "Kahrolsun İsrail", "Türkiye uyuma, gemilerine sahip çık", "Yaşasın küresel intifada", "Dişe diş, kana kan, intikam intikam", "Hamas'a
selam direnişe devam" şeklinde sloganlar atan kalabalık, ABD'nin Adana Konsolosluğu önüne geldi. Kadınların ellerinde Filistin, Türk ve İHH bayraklarının yanı sıra Kur'an-ı Kerim olması dikkat çekti. Konsolosluk önünde 200 metrelik alanda yaklaşık 300 çevik kuvvet polisi ve 3 panzer önlem alırken, 35 derece sıcaklığa rağmen 2 kilometre yürüyerek konsolosluk binası önüne gelen protestocuların demir bariyerlerin arkasına geçişine izin verilmedi. Polis ile protestocular arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

BURSA

Bursa'da, İnsan Hakları Derneği İnsani Yardım Vakfı (İHH) önünde toplanan vatandaşlar İsrail'i protesto etti. İsrail bayrağını ateşe veren grup, daha sonra İstanbul'daki protesto gösterilerine katılmak üzere yola çıktı.
Bursa İHH Şubesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, İsrail'in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı kınadı. İsrail bayrağı yakan kalabalık, sloganlar atarak saldırıyı protesto etti. Sık sık tekbir getiren kalabalık, "İsrail şaşırma, sabrımızı taşırma", "Kahrolsun İsrail", "Oluk oluk kan aksa kurtulacak El Aksa" şeklinde slogan attı. "Mescid-i Aksa onurumuzdur", "Direnen Filistin kazanacak" yazılı dövizler dikkati çekti.

Mavi Marmara gemisinde bulunan Ömer Yüce'nin babası Bilal Yüce, Filistin'e destek için yola çıkan gemilere binen yardımsever insanların her türlü tehlikeyi göze aldıklarını ifade ederek, "İnsani olan bir yardımı, ne olduğu belli olmayan saldırganlar engellemeye çalıştı. Yardımseverler görevini yerine getiriyor" dedi. Yüce, açıklama yaparken gözyaşlarına hakim olamadı.
Saldırıyı protesto ettiklerini ve direnişin devam edeceğini ifade eden İHH yöneticisi Avni Günaydın, "Tamamen insani maksatla yola çıkan gemilere siyonist çete tarafından korsanvari saldırıda bulunulmuştur. Bunlar, önce gemilerin dünya ile bağlantısını sağlayan iletişim ağlarını kesmiş, ardından kardeşlerimizi şehit etmiştir. Bu saldırı yalnızca Ankara ve İstanbul'a değil, Londra'ya, Paris'e, bütün dünyaya yapılmış bir saldırıdır" dedi.

DİYARBAKIR

Türkiye'den Filistin'e gitmek üzere yardım malzemesi taşıyan gemiye İsrailli askerlerin yaptığı saldırıya bir tepki de Diyarbakır'dan gelirken, düzenlenen gösterilerde İsrail bayrakları yakıldı.

Öğlen namazı sonrası Ulu Camii bahçesinde toplanan kalabalık İsrail aleyhine sloganlar atarken, ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldılar. Cenaze namazı sonrası Ulu Camii önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, "Kahrolsun İsrail, Kahrolsun Amerika" sloganları attı.

KONYA

İsrail'in Gazze'ye insanı yardım götüren Mavi Marmara isimli Türk gemisine yönelik saldırıların ardından Konya Sivil Toplum Platformu tarafından düzenlenen mitingde binlerce kişi toplandı. İsrail bayraklarının yakıldığı protesto mitinginin ardından yüzlerce kişi, tepki için otobüslerle Ankara'da bulunan İsrail Büyükelçiliği önüne hareket etti.

RİZE

Rize'de sivil toplum kuruluşları (STK), İsrail?in Türk yardım gemilerine düzenlediği saldırıyı vahşet olarak değerlendirdi.

İsrail saldırIsının ardından bir açıklama yapan STK'lar, yapılan saldırıya dünyanın kayıtsız kalmamasını istedi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Cem Temizel, yaşlı kadın ve çocukların bulunduğu insani yardım gemilerine yapılan keyfi ve vahşi saldırıyı şiddetle kınadıklarını bildirdi.

İZMİR

Konak Meydanı'nda toplanan yaklaşık 500 kişi İsrail bayrağı yaktı, "Kahrolsun İsrail", "Katil İsrail hesap verecek" şeklinde sloganlar attı. İsrail bayrağını yakan öfkeli kalabalık bir ağızdan marşlar söyledi. Grup adına bir konuşma yapan İHH İnsani Yardım Vakfı Üyesi Burhanettin Kansızoğlu, Mavi Marmara gemisi ile birlikte yola çıkanlar için sabaha kadar dua ettiklerini ve bundan sonra da dua edeceklerini söyledi. Bir başka İHH üyesi Rasim Çağlar da gemilerde Filistinli vatandaşlara can simidi olacak malzemeler olduğunu söyledi. Çağlar, yaptığı açıklamada, "Gemilerde insani yardım gönüllüleri, yazarlar, sivil toplum kuruluşları yetkilileri ve gazeteciler vardı. Kardeşlerimiz gemiden kurtuluncaya kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bir an evvel adım atılmalı, İsrail'e yaptırımlar uygulanmalı. Aksi halde direnişe devam edeceğiz" dedi.

DENİZLİ

İsrail'in, Gazze'ye yardım götüren gemilere yönelik saldırısı Denizli'de protesto edildi. Denizli'den 3 kişinin bulunduğu gemilere yönelik saldırının ardından Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı tarafından öğle namazının ardından Delikliçınar Meydanı'nda protesto eylemi düzenlendi. Gemide bulunanların yakınları ile yaklaşık 250 kişi, İsrail ve ABD'yi protesto etti. Eylemde İsrail bayrakları kaldırım ve yola yapıştırılırken araçlar ve yayalar bayrakların üzerine basarak geçti.

SİLİFKE

Filistinlilere yardım götüren gemilere İsrail ordusunun müdahalesi Mersin'in Silifke ilçesinde protesto edildi.

İlçede bir grup vatandaş toplanıp Filistin ve Türk bayrağı açıp "Kahrolsun İsrail" sloganları attılar. Grup daha sonra İsrail donanmasının dün gece Gazze'ye yardım götüren başta Mavi Marmara olmak üzere 6 gemilik filoya saldırı yapıp 16 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan İsrail'i protesto etmek amacıyla İsrail bayraklarını yakıp yere atarak çiğnediler.

OSMANİYE

Osmaniye’de İsrail’in Gazze’ye insani yardım için giden gemilere saldırmasına tepki gösterildi. Saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Enver-ul Hamit Camii'nde kılınan gıyabi cenaze namazına binlerce kişi katıldı. Yapılan duaların ardından Cumhuriyet Meydanına sloganlar atarak gelen vatandaşlara kadınlarda eşlik etti.

VEZİRKÖPRÜ

Eğitim-Bir-Sen Vezirköprü Şubesi basın açıklaması yaparak İsrail terörüne tepki gösterdi.


BM Güvenlik Konseyi ne zaman toplanacak?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun çağrısına yanıt geldi. BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak bugün akşam saatlerinde toplanıyor.
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 14:05:59

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından sonra BM Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağıran Davutoğlu'nun girişimleri yanıt buldu.

BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak bugün saat 20'de toplanma kararı aldı.

Brezilya'dan ABD'ye geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Washington temaslarını iptal ederek, İsrail'in Akdeniz'de uluslararası sularda yardım gemilerine yönelik silahlı baskınını BM'de gündeme getirmek için New York'a gitme kararı aldı.

Davutoğlu'nun ayrıca çağrısı yapılan Güvenlik Konseyi'nde de bilgilendirici toplantılarda yer alması ve İsrail'e karşı uluslararası tavrın geliştirilmesi için yerinde girişimlerde bulunması bekleniyor.

"İSRAİL ÖZÜR DİLEMELİ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail askerlerinin uluslararası sularda yardım konvoyuna bu şekilde müdahale etmesinin korsanlık olduğunu söyledi.

Davutoğlu, ABD'ye giderken yakıt ikmali için bulunduğu adada TRT'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in bu hareketinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve her türlü temel insani ilkelere aykırı ve bu konuda İsrail'in hem Türk milletinden hem uluslararası toplumdan özür dilemek zorunda olduğunu belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye dönmekte olduğunu, kendisinin de New York'a hareket etmek üzere olduğunu söyleyen Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırdıklarını kaydetti. Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyinin bu toplantısına kendisinin de katılacağını söyleyerek, "Elçimizi de bugün itibarıyla geri çekiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in saldırısıyla ilgili olarak, "Uluslararası hukuk açısından hiçbir meşruiyeti yoktur. Hiçbir ülkenin bunu yapmaya hakkı yoktur. Hiçbir ülke de uluslararası hukuk karşısında bu hukukun üstünde değildir" diye konuştu.

Davutoğlu, ABD'ye giderken yakıt ikmali için bulunduğu adada TRT'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırısının ardından yaralanan veya gemide bulunan Türk vatandaşlarının hiçbir şarta bağlı olmaksızın Türkiye'ye bir an önce geri dönmesi gerektiğini belirterek, "Şehitlerimiz için gerekli her türlü hukuki süreci takip edeceğiz. Bunların kesin olarak hiçbir ön şart olmaksızın yapılmasını istiyoruz" dedi.

"Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümeti tüm imkanlarıyla bu konunun üstüne gidecektir" şeklinde konuşan Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile tüm gece boyunca sürekli temas halinde olduklarını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başkanlığında Ankara'da bir kriz masası kurulduğunu söyledi. Davutoğlu, "Biz gereken her türlü adımı atacağız. Hiçbir ülkenin bu konuda bir ayrıcalığı olamaz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Haklarını sonuna kadar takip etmeye devam edeceğiz ve buna da gücümüz yeter" diye konuştu.

Gemide yaralanan ve ölenlerin sayısıyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Davutoğlu, şu anda ellerinde bazı bilgiler bulunduğunu, ancak bu bilgilerin teyit edilmediği için paylaşılmasının doğru olmayacağını ifade etti.

Gelen bilgilere göre 20 civarında yaralı ve 10 civarında ölü olduğunu kaydeden Davutoğlu, ancak kesin bilgilere ulaşmak için Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisine gerekli talimatların verildiğini aktardı.

"Her ne surette olursa olsun, 1 yaralımız bile olsa bu bir korsanlık faaliyetidir" diyen Davutoğlu, İsrail'in bu tutumunun tüm insanlık vicdanını tahrip eden bir nitelik kazandığını belirterek, şunları söyledi:

"Ümit ederiz ki bundan gerekli dersleri kendileri çıkarırlar. Şunu bir kez daha vurgulamak isterim ki, hiçbir ülke uluslararası hukukun üstünde değildir. Hiçbir ülkenin her hangi başka bir ülkenin vatandaşlarına böyle bir korsanlık faaliyetinde bulunmasını kimse maruz gösteremez. Ayrıca Gazze'ye yönelik ablukayı da mazur gösteremez. Gazze'ye yönelik abluka da kanun dışıdır, uluslararası açıdan meşru değildir."

"BU KONUDA KAYITSIZ KALMAMIZ SÖZ KONUSU OLAMAZ"

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım konvoyuna yaptığı saldırıya ilişkin olarak, Türkiye'nin bu konuya kayıtsız kalmasının söz konusu olamayacağını söyledi.

Davutoğlu konuşmasında, BM'de konuya ilişkin toplantıya katılmak ve yönetmek üzere New York'a gideceklerini belirterek, BM Genel Sekreteri başta olmak üzere, diğer yetkililerle bu konuyu doğrudan görüşeceklerini ve tepkilerini ileteceklerini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı olarak gemilerde yolcusu bulunan 32 ülkenin temsilcileri ile temas halinde olduklarını söyleyen Davutoğlu, bu ülkelerin dışişleri bakanları ile de kendisinin görüşmekte olduğunu kaydetti.

Bunun 32 ülkeden temsilcinin olduğu uluslararası toplum faaliyetine dönük bir tavır olduğunu belirten Davutoğlu, konuyu diğer uluslararası platformlarda da gündeme getireceklerini bildirdi ve "Bu konuda kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz" dedi.

Türkiye'nin İsrail'deki büyükelçisini bugün itibariyle geri çekeceğini belirten Davutoğlu, ancak oradaki Türk vatandaşlarının işlerini takip etmek, yaralıları almak ve şehitlerin durumlarını doğrudan öğrenmek için memurların bir müddet daha çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

İsrail gemi saldırısından kurtulanların bazıları gözaltına alındı

16 kişi sorgulandı
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 15:58:49

İsrail askerlerinin Gazze filosuna gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 16 kişinin, Beersheba?daki bir hapishaneye nakledildiği bildirildi. İsrail İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 16 kişinin, bakanlık tarafından sorgulandığı belirtildi. Ardından bu kişilerin ardından Nahshon birliği tarafından Beersheba'daki Ela Hapishanesi'ne transfer edildiği kaydedildi.

CİHAN

israil saldırısına Bülent Arınç'ın tepkisi açıklamaları

Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığındaki toplantı sona erdi
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 08:45:38

Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılan ve İskenderun'daki askeri birliğe terör saldırısı ile İsrail'in yardım gemilerine saldırısının değerlendirildiği 07.20'de başlayan toplantı sona erdi.

Alınan bilgiye göre, Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 2 süren toplantıya, Başbakan Vekili Arınç ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Eröz ve Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Koramiral Nusret Güner ile ilgili bürokratlar katıldı.

Toplantı sonrası Başbakan Vekili Bülent Arınç bir açıklama yaptı:

"İskenderun'daki askeri birliğimize saldırıda bulunulmuştur. Önce 6 asker sonra da yaralılardan birinin hayatını kaybetmesi sonucunda 7 asker şehit düşmüştür. Askerlerimizin tedavisi sürmektedir. Bu insanlık dışı saldırıyı gerçekleştiren terör örgütünü lanetliyoruz. Bu kirli oyunlar amacına ulaşamayacaktır. Bütün milletimize başsağlığı diliyorum.

Başbakanımız gece 12.00'dan sabah 5.30'a kadar bizi üç kere aradı. Olaya el koymamızı istedi. Başsağlığı dileklerini ilettiler. Sabaha kadar uyumadığımızı söyleyebilirim. Sabah 6.30'da ilgili bakan arkadaşlarımız ve güvenlik birimlerinin yetkilileriyle biraraya geldik ve konuyu inceledik.

Gemideki ölü ve yaralı sayılarını kesin olarak bilemediğimiz için konuyla ilgili açıklama yapmadık. Temaslarımız sürüyordu. Türkiye konuyu yakından takip etmektedir. Uluslararası hukukun bütün imkânları kullanılacaktır. Gazze halkına insani yardım taşıyan 33 ülkeden insanın içinde bulunduğu filo İsrail askerleri tarafından saldırıya uğramış ve gemilere el konulmuştur. Bu eylemi lanetliyoruz. Herkesi şoke eden bu saldırı İsrail'in uyguladığı şiddet politikasını ortaya koymuştur. Kara bir leke olarak geçecektir. İnsanlık vicdanına hesap vermekten kurtulamayacaklardır. Bu saldırı hiçbir gerekçeyle mazur görülemez. Bütün insanlık bu saldırıyı lanetleyecektir. Vatandaşlarımızın metanetini koruyucağına inanıyoruz. Bütün kurum ve kuruluşalarımızla olayı takip ediyoruz.

Öncelikle İsrail Büyükelçimiz geri çağırılmıştır.

Üç askeri tatbikat iptal edilmiştir.

Genç milli takımımızın maçları iptal edildi, geri çağırıldılar.

BM acilen toplantıya çağırıldı.

Uluslararası kuruluşlar toplantıya çağırıldı.

Yaralıların geri gönderilmesi ve vatandaşlarımızın iade edilmesini istiyoruz. Yaralıların Türkiye'de tedavi edilmesi için gerekli önlemler alındı. İsrail'in sergileyeceği tavır bütün dünyaca takip edilecektir.

İsrail'in saldırısı cevapsız kalmayacaktır. İsrail ambargoyu kaldırmalı ve Filistin halkına gönderilen yardımları yerine ulaştırmalıdır.

Açık sularda olduğu çok açık. 77 mil uzaktadır. Kendi karasularında olmadığı ortadadır. Mavi Marmara'da 600'den fazla yolcu vardır.

Sadece insani amaçla Gazze'ye insani yardım götüren gemiye yapılan saldırı açık denizde yapılmış korsan bir saldırı gibidir. Askeri bir gemi gönderme çalışmamız yok. Öncelikle diplomatik çalışmalara ağırlık vereceğiz. Sivil ve askeri girişimler gelişmelere göre gerçekleştirilecektir.

Başbakan gelişmeleri takip ediyor. Şili Cumhurbaşkanı ile görüşüyor. Ardından hemen Türkiye'ye dönmek için yola çıkacak. Sanırım yarın öğleden sonra Türkiye'de olacak.

Sabah saatlerinde İsrail Büyükelçisi bakanlığa çağırıldı ve gereken söylendi. Bütün haber ve bilgiler İsrail tarafından perdeleniyor. 10 civarında ölü ve yaralı olduğu iddia ediliyor ama kesin bilgi yok.

Büyükelçimiz haber almak için büyük çaba harcıyor ama kesin bir bilgi veremiyoruz.

İsrail kendisini haklı çıkarabilmek için silah iddiasını ortaya atabilir. Ama biz gemilerin insani amaçla yola çıktığını biliyoruz. Sivil inisiyatiftir, askeri bir gemi değildir, hükümetle alâkalı değildir. Hükümetin git demesiyle gitmiyorlar, dur demesiyle durmuyorlar. Kendi kararları, kendi yükleriyle insani amaçla gidiyorlar.

Bu müdahalenin hukuki bir tarafı yok.

Biz Sağlık Bakanlığı olarak ambulans uçaklarla bu yaralıları getirmek durumundayız. Askerden de uçak alınabilir. İsrail'e bu talebimiz bildirildi. Bunu bir nota ile de bildirebiliriz. Yaralıların ambulans uçak ve ambulansla getirilmesi mümkündür.

Kesinlikle Türkiye'de yaşayan Musevi vatandaşlarımız için bir tehlike oluşmadı. Olaydan üzüntü duyan yurttaşlarımızın kendi vatandaşlarına kötü gözle bakacaklarına inanmıyorum. Gösterilere katılanların üzüntülerini ifade etmek için toplandıklarına inanıyoruz. Türk halkı her zaman masumdan ve mazlumdan yana olmuştur. Yıkmak, yakmak, panik meydana getirmek yurttaşlarımızın düşüncesi değil. Musevi vatandaşlarımız böyle bir tehlikenin varlığını kabul etmez."

ÇANKAYA'DA ZİRVE
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ı kabul etti.

Çankaya Köşkü'ndeki basına kapalı görüşme, saat 12.30'da başladı.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı İlboğa Kışlası İkmal Destek Komutanlığı'nda askeri araca düzenlenen saldırıyla ilgili bilgi almak üzere Atalay'ı Çankaya Köşkü'ne çağırdığı öğrenildi.

İsrail helikopterinden yardım gemisine saldırı videosu

Mavi Marmara gemisinden yeni görüntüler
İsrail, Mavi Marmara gemisine yapılan saldırının uydu görüntülerini yayınladı. Helikopterle yapılan indirme esnasında gemiye ayak basan silahlı askerlere siviller direniş gösteriyor.
İsrail televizyonu, İsrail askerlerinin Mavi Marmaram gemisine yaptığı saldırının uydu görüntülerini yayınladı. Kara propoganda olarak yayınlandığı her halinden belli olan görüntülerle İsrail, silahlı askerlere karşı geminin güvertesinde direnç gösteren sivillerin "askerlere saldırdığı" mesajını vermek istediği gözler önüne serildi.

Mavi Marmara gemisinden yeni görüntüler | video.mynet.com

iskenderundaki saldırı saat kaçta oldu,iskenderunda terör saldırısı

iskenderun ikmal birliğine meydana gelen saldırı saat 00:20 sıralarında meydana geldi.


Hatay'ın İskenderun İlçesi'nde Deniz Üs Komutanlığı'na bağlı İkmal Birliği'ne teröristlerce önce roketatarlı, ardından uzun namlulu silahlarla açılan ateş ateşi sonucu ilk bilgilere göre 7 asker şehit oldu, 9 asker de yaralandı.


Olay, 00.40 sıralarında Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı İkmal Birliği’nde meydana geldi. Terör örgütü mensuplarınca otoyoldan askeri birliğe önce roketatarlı, ardından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Askerlerin de karşılık vermesiyle bölgede kısa süreli çatışma çıktı. Hain saldırıda açılan ilk ateş sırasında 6 asker şehit olurken, 9 asker de yaralandı. Yaralı askerler Deniz Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Saldırıdan sonra kaçan teröristlerin yakalanması için ilçede geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. İlçe giriş ve çıkışları kontrol altına alınırken, Özel Harekat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipleri, operasyonlar başlattı.

Dünyadan İsrail saldırısına sert tepkiler olayın yanıları

Büyükelçiler bir bir bakanlıklara çağrılıyor
31 Mayıs 2010 Pazartesi, 10:05:26

Filistinlilere yardım götüren gemilere İsrail'in saldırısına ilişkin tepkiler şöyle:
Avrupa Birliği (AB), Filistinlilere yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili İsrail makamlarının eksiksiz soruşturma açmasını istedi.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol, İsrail Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yossie Gal ile görüşecek. Büyükelçi Çelikkol ile Gal arasındaki görüşmenin öğle saatlerinde Kudüs'te olması bekleniyor.
Filistin yönetimi BM Güvenlik Konseyi'nin acilen toplanmasını talep etti.
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü aradığı bildirildi.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını "katliam" olarak niteledi ve Filistin'de üç günlük yas ilan etti.
İran İsrail'in saldırısını "vahşice ve insanlık dışı" olarak nitelendirdi. İran, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT), BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumu göreve çağırdı.
Yunanistan, İsrail ile yapmakta olduğu hava tatbikatını sonlandırdı.
Hamas, Araplara ve Müslümanlara, İsrail büyükelçiliklerinin önünde "başkaldırı" çağrısında bulundu.
İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer, ölümlere üzüldüğünü söyledi. Ben Eliezer, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, "Görüntüler kesinlikle hiç hoş değil. Ben ancak ölümlere üzüldüğümü söyleyebilirim" dedi.
Arap Birliği'nin, alınacak önlemlerle ilgili karar vermek için yarın olağanüstü toplanacağı bildirildi.
Filistin'in Ankara Büyükelçiliği, "İsrail tarafından Gazze'ye giden yardım gemilerine yapılan barbarca saldırıyı şiddetle kınıyoruz" ifadesini kullandı.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığında kriz masası oluşturuldu. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Yunanistan'ın İsrail Büyükelçisine, yetkili makamlardan askeri operasyon hakkında açıklama talep etmesinin istendiği kaydedildi.
İsveç Dışişleri Bakanlığı, protesto için İsrail elçisini çağırdı. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, saldırıyı ''çok ciddi ve kabul edilemez'' olarak nitelendirdi.
Uluslararası 1. Trakya Bisiklet Turu'nun son etabında, bir kişi, İsrail'in ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kapsamında Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırıya tepki amacıyla İsrailli bisikletçilere saldırıda bulundu.
İsrail - Alanya arasında gerçekleştirilen kruvaziyer turizmine ara verildi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), ''Kardeşlik duygularına yapılan saldırıyı kınıyor ve lanetliyoruz'' dedi.
İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, saldırıyı sert dille kınadı.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun eyleminden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti.
Yardım gemilerine yönelik saldırı başta İngiliz ve Amerikan medyası olmak üzere dünya basınında geniş yankı buldu.
İsrail'in Atina Büyükelçisi'nin ise Yunanistan Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı açıklandı.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısının, ''insani özelliklerin dışında hoyratça, hunharca bir eylem olduğunu, şiddetle kınadıklarını'' kaydetti.
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Yönetim Kurulu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayarak, protesto ettiğini bildirdi.
İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından ''derin şekilde şoka uğradığını'' belirterek, ''Hiçbir neden bu tür bir şiddeti haklı çıkartamaz'' dedi.
Belçika Dışişleri Bakanı Steven Vaneckere, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere "oldukça orantısız" saldırıda bulunduğunu söyledi.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısından "şoke" olduğunu bildirdi.

Yunanistan, İsrail elçisini çağırdı

Yunan hükümeti, İsrail güçlerinin, ''Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım'' kampanyası kapsamında Gazze'ye insani yardım malzemesi götüren 6 gemilik filodan bir Yunan gemisine de müdahale etmesine tepki gösterdi. Filistin'e insani yardım götüren gemiler arasında Özgür Akdeniz ve Sfendoni adlı 2 Yunan gemisi yer alıyordu.

Yunan Dışişleri Bakanlığı, İsrail kuvvetlerinin insani yardım filosundan MAVİ MARMARA ve Yunan SFENDONİ gemisine düzenlediği saldırı nedeniyle sabah saatlerinde bir kriz masası oluşturdu. Dışişleri Bakan Vekili Dimitris Druças, Yunanistan Tel Aviv Büyükelçiliği vasıtasıyla İsrail yetkililerinden gerçekleştirilen müdahaleye ilişkin de açıklama istedi.

Yunan Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri de Atina'daki İsrail Büyükelçisi ile irtibata geçti. Yunan Dışişleri Bakanlığı, Atina'daki İsrail Büyükelçisinden acilen yaşananlara ve özellikle Yunan yolcuların son durumuna ilişkin bilgi istedi. Bakanlık, bütün yolcuların güvenli şekilde korunmasını isterken, dayanışma ve yardım taşıyan gemilerin serbest bırakılarak makul şartların sağlanmasını talep etti.

Son olarak Dışişleri Bakan Vekili Druças, İsrail'in Atina Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdığı bildirildi. Bu arada yolcular arasında ağır yaralanan Yunanların olduğu kaydediliyor.

İsveç de İsrail elçisini çağırdı;
AB'nin tepki göstermesini istedi

İsveç, İsrail askerlerinin Gazze'ye yardım götüren gemilere düzenlediği saldırının ardından İsrail Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, Avrupa Birliği'nin de olaya tepki göstermesini istedi.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de olayda tam olarak neler yaşandığını hızlı bir şekilde ortaya koyulması gerektiğini söyledi. İsveç radyosuna konuşan Bildt, olaylardan dolayı endişeli olduğunu açıklarken, ''Tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz'' dedi.

Açıklama için İsrail Büyükelçisi'ni dışişleri bakanlığına çağırdıklarını kaydeden Bildt, ayrıca Avrupa Birliği'nin net bir mesaj vermesi için AB Dış Politika şefi Catherien Ashton ile sürekli irtibat halinde olduklarını kaydetti.

İsveç Dışişleri Bakanı, netlik kazanması gereken konunun olayın uluslar arası sularda mı yoksa İsrail sularında mı gerçekleştiğinin olduğunu söyledi. Bildt, ''Bu çok ciddi bir durum, ciddi sonuçları olacaktır. Bu yüzden gerçeklerin netleştirilmesi çok önemli'' dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: DERİN ENDİŞE DUYUYORUM

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, İsrail ordusunun Gazze'ye yardım götüren gemilere eyleminden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da, konunun kapsamlı bir şekilde açıklığa kavuşması için çaba harcadığını kaydetti.

Bu arada Alman Sol Parti sözcüsü, Gazze'ye yardım götüren gemilerden birinde Federal Meclis üyeleri İnge Höger ve Annette Groth'un bulunduğunu, ancak milletvekilleri ile şimdiye kadar bağlantı kurulmadığını söyledi.

İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI: GEMİYE SALDIRI BİZLERİ ŞOKA UĞRATTI

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'la bugün Roma'da yaptığı görüşme sırasında, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısıyla ilgili olarak, "Gemiye saldırı bizleri şoka uğrattı" dedi.

Frattini, Bağış'la İtalya Dışişleri Bakanlığında yaptığı görüşme sırasındaki konuşmasına, saldırıdan büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek başladı.

Frattini, basın mensuplarının görüntü aldıkları sırada saldırı konusundaki üzüntülerini dile getirmesinin ardından, konuk bakanın "Hangi saldırıyı kast ediyorsunuz" sorusunu, "Hem İskenderun'daki terör saldırısı, hem de İsrail'in Gazze'ye giden gemiye yaptığı saldırı bizleri şoka uğrattı" diye yanıtladı.

Öte yandan, İtalya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırılarla ilgili kriz masasının devrede olduğunu, ölü ve yaralılar arasında İtalyan vatandaşlarının olup olmadığını saptama çalışmalarının sürdüğünü belirttiler.

İrlanda Dışişleri Bakanı, Türk gemisine saldırıdan endişeliyiz

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin, Gazze’ye yardım götüren Türk gemisine İsrail komandolarının saldırmasından ciddi endişe duyduklarını bildirdi.

Martin, İrlanda Dışişleri Bakanının Gazze’ye yardım konvoyu gemilerindeki 8 İrlanda vatandaşının da durumunu belirlemeye çalıştıklarını ifade etti. Martin, İrlanda vatandaşlarını hangi gemide olduğu konusunda ise daha fazla bilgi vermedi.

İspanya, saldırıyı kınadı

İspanyol hükümetinin AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekteri Diego Lopez Garrido, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını sert dille kınadı.

Garrido, İspanya'nın resmi radyosu RNE'ye yaptığı açıklamada, "Gerek İspanya, gerekse dönem başkanı olarak AB adına bu saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz. İspanya Dışişleri Bakanlığı olarak İsrail'in Madrid büyükelçisini izahat için acil Dışişleri Bakanlığına çağırdık" dedi.

Bu arada, konvoyda bulunan 3 İspanyol vatandaşının durumu hakkında henüz bilgi olmadığı bildirildi. Konvoydaki İspanyol vatandaşlarından birinin babası, "Son olarak sabah 04.00'de oğlumla konuşabildim. Daha sonra hiç haber alamadım. Öldü mü, yaralı mı yoksa esir mi alındı, bilgim yok. İspanyol makamlarından harekete geçmelerini istiyorum" diye konuştu.

CİHAN - AA